Twitter

Lopni (nem) bűn?

Írta: - 2013 március 18, Kategória: Vélemény | Nincs hozzászólás

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

cookiethief

Mostanság elég sok helyen tapasztalom azt a jelenséget, hogy történik egy lopás, majd meglepő módon a megkárosítottat vonják többen felelősségre. Mióta lett ez divat? Lemaradtam róla…

Emlékszem sok-sok éve, mikor még ifjú titán voltam, rengeteget bringáztam minden fele, sosem volt semmilyen védelemmel felszerelve a paripa, egyszerűen letettem x helyre és órák múlva ugyanott volt. Mostanság ha egy oszlophoz láncolod, viszik azzal együtt. Tavaly a team leader bringáját fújták meg, hiába volt kikötve, elvágták és vitték. A legszebb az egészben, hogy még őt tették felelőssé, miért védte olcsó sodronyossal, ő a hibás.

Vagy vegyük például a nemrég történt XMS lopást. Tömegesen írták, miért volt szar a védelem, biztonsági őrt hiányolták stb stb…Emberek…az meg sem fordult a fejekben, hogy talán eleve nem kellene lopni? Miért hibás az, aki nem zárja ketrecbe az üvegkalitkába burkolt páncélozott laptopokat? Az már csak csudiklassz, hogy ha bárki kitette volna a lábát, a menekülő tolvajok elé, még őt sittelik le testi sértésért…

Aztán ott van az is, mikor a telefont kikapják a kezedből, ha éppen a metrón használod. Erre a reakció? Minek kell elővenni…na igen, ha veszek valamit, azt elzárva fogom tárolni nem?

Szomorú, hogy itthon mindent úgy kell megvásárolni, hogy hozzá már valamilyen védelmet is veszünk, legyen szó bármiről, mert akármikor ellophatják. Hol vagyunk mi attól, hogy a házak körüli kerítések bokáig érjenek, azok is csak a dísz kedvéért?

Milyen ország lettünk…?

Szólj hozzá!