Twitter

Mactértem + egyéb

Írta: - 2010 július 8, Kategória: Fail, Képek, Személyes, Vélemény, Videók, Zene | 3 hozzászólás

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Hát igen…

Mostanában eléggé sokszor voltam Pesten, főleg Napi iPhone App-os dolgok miatt, ahova vittem magammal a céges MacBook Pro-t. Egyfajta átmeneti gépként használtam, ami nálam annyit jelent, hogy a Desktop-on volt egy mappa ahova pakoltam a dolgokat, majd töröltem is.

Masszív Windows userként eléggé sok dolog volt furcsa, hiányzott, idegesített vagy éppen meglepett, mennyire könnyen is lehet.

Egyre kevesebbet használtam az asztali gépet, végül megkérdeztem, használhatnám-e (mivel amúgy szinte sose volt és igen volt a válasz. 🙂 Ez több, mint 1 hónapja történt. Összesen kb. ennyi idő volt 100%-ig átköltözni Mac-re. Nem kis munka volt…lássuk csak, mit is nyertem/veszítettem a váltással.

Teljesítmény

Ez abszolút veszteség. Az asztali gépemben egy Q6600-as, 4 magos Intel proci dübörgött 2,8 GHz-en, míg most egy Core 2 Duo van, 2, 26-on. Az alap dolgoknál természtesen semmi különbség, de amikor elkezdem ténylegesen használni a gépet, akkor bizony megfingott a Maci. Itt olyanokra gondolok, hogy videót konvertálok vagy csak kicsomagolok egy nagyobb filmet. Teljesen elvérzik szegényke. Ami viszont meglepett, hogy az iMovie-val real-time-ban sokkal gyorsabban és akadásmentesen tudom a videót vágni. Windows-on Premier-nél nem ment ennyire simán. Exportálás természtesen 3-4x annyi idő, mint az asztalin.

Szintén visszaesik a teljesítmény eléggé rendesen, ha Photoshop vagy Dreamweaver van megnyitva. Hiába van még szabad RAM, egyszerűen visszafogja.

Ha valaki viszont „normális” körülmények között használja, akkor nem fog ilyesmi előfodulni. A natív alkalmazások nagyon szépen mennek, gyorsan indulnak (az iTunes pl gyorsabban, mint PC-n), hamar kilépnek.

Kezelés

Az alapoknál kezdeném. A CMD felel meg a CTRL-nak első körben. Ezt viszonylag hamar meg lehet szokni. Viszont iszonyatos sünt kívánok annak a seggébe, aki nem volt képes az általános billentyűzetkiosztást megtartani. A kibaszás eleve ott kezdődik, hogy a @ nem ALT-V-vel kell írni, hanem ALT-Q-val. Mi ebben a rossz? Csak annyi, hogy CMD-Q-val kilép az alkalmazásból. Nem sorolom hányszor szívtam ezt meg…

Na aztán jött az, hogy csillagot szerettem volna írni. Muhahaha….1,5 óra guglizás után találtam meg, hogyan lehet! ALT-SHIFT-?-el. Ennél bonyolultabban nem is lehetett volna mi?

Szerencsére találtam egy képet, ahol be van jelölve, mi hol található, be is teszem ide, hátha másnak is hasznos lehet.

Külön felcseszett, hogy a fájlokat csak és kizárólag áthúzással lehet áthelyezni. Win alatt ment a kivágás-beillesztés (CTRL-X és CTRL-V). Itt miért nem megy? Ugyanígy nem értem, miért van az, hogy ha rámegyek egy fájlra jobb klikkel, nincs ott, hogy küldés mailbem. Ezt csak úgy lehet kivitelezni, ha kijelölöm a fájlt, majd Finder-Services és ott mail. Érdekes.

Ha a Finder-ben (ez legyen a sima intéző mondjuk) Entert maszírozunk valamire, akkor nem elindítja, hanem az átnevezésre ad lehetőséget. Furcsa volt, de most már tetszik, mert nem kell bohóckodni az egérrel.

A Touchpad  iszonyatosan jó. Könnyen lehet használni, jól jönnek a multitouch dolgok, tetszik.

Anno vettem egy dock-ot a telefonhoz, amihez járt távirányító. Természetesen megy a Mac-el is. Nagyon jól használható a Front Row így. Egyetlen bibi volt, amikor szüneteltettem egy filmet, majd mögöttem megszólalt a zene. Lestem, hogy mi törpént? Hát a dock is vette a jelzést és elindította az iPod-ot, mivel a telefon ott csücsült a dock-ban. Rövid keresgélés után meglett a megoldás, új azonosítót kellett generálni a távirányítónak, amit a dock nem ismert és azzal párosítani a gépet.

UI

Ezt is szokni kell, illetve meg lehet szokni. Anno a Vista-ban megjelent a kereső a Start Menü-ben, amit sokan bíráltak, hogy a Mac-től nyúlta le. Na most ezúton jelezném, hogy illene tanulni valamit a Windows ezen funkciójától. Míg Mac-en csak szó szerint keres, addig Windows alatt a talált eredményekkel műveleteket is lehet végezni. Például egy borítót szerettem volna iTunes-ba húzni, miután Spotlight-al rákerestem, de bizony sehova nem ment, míg Win alatt ez értelemszerűen működött.

A súgó viszont ügyes. Ha az adott programban keresünk valami funkciót, merre található, a találatoknál ha ráviszem a kurzort, legördíti azt a menüt és egy bazi nagy kék nyíllal mutatja, amit keresek.

Ha már így beszúrtam egy képet meg kell említenem, mennyire könnyen és jól használhatóan lehet képernyőmentést kreálni. Külön lehetőség van csak egy kijelölt területről, lehet egy adott ablakról, illetve az egész képernyőről. Beállítható a formátum amibe mentse és a hely is. Okos!

Vista óta vannak Widgetek, amiket ki lehet pakolni az asztalra. Mac alatt ez a Dashboard ugye, ezeket viszont nem lehet az asztalon pakolászni, de könnyen előhozhatóak. Ráadásul ha jegyzetelünk valamit, nem fog díszelegni az asztalon folyamatosan.

A felületről összeségében annyit, hogy tényleg szokni kell. Ha például megnyitunk egy csevegő programot és letesszük az ablakokat a Dock-ra, 2 lehetőségünk van. Vagy jobb oldalt gyűlnek az ablakok, vagy magába a program ikonjába teszi őket, előhozásukhoz így hosszan kell nyomni a bal gombot, majd megjelennek az ablakok. Így viszont elkerülhető az őskáosz, ha sok program van nyitva. Ugyanerre szolgál a Spaces, amivel sok-sok asztalt lehet létrehozni és köztük machinálni. Egyenlőre még nincs erre szükségem.

Mindennapokban

Az előző gép bár eléggé költséges hűtéssel rendelkezett, mégis rendesen volt hangja. Na most a Mac-nél átlagos használat mellett semmi hang. De szó szerint, semmi. Van amikor hallgatózok, hogy megy-e még, vagy letette magát alvóba. Erről jut eszembe, hogy a kikapcsolás 3 mp alatt megvan. Nevetséges a Windows ilyen szempontból, amikor hosszasan szöszmötöl ilyenkor.

2 USB van a gépen, eléggé karcsú, de eddig nem volt olyan, hogy több kellett volna. Mivel eddig is Apple billentyűzetet használtam, ezért azon is van 2, így összesen 3 lesz, ha rárakom. Ráadásul Win alatt az istenért se ment az iPhone töltése ezen keresztül, itt megy.

Ami viszont meglepett, hogy milyen finnyás a dvd olvasó a Mac-ban. Jópár lemez esetében volt, hogy nem olvasta be. Átraktuk egy Asus-ba, csont nélkül ment.

Szereztem kábelt, amivel a mini display port-ot hdmi-re alakítja, így rá van már kötve a monitoromra. A bibi, hogy hangot nem továbbít (csak az újabb generációk), valamint pocsék volt a képe elsőre. Eléggé sokat szenvedtem, mire normális lett, de így sem az igazi. Gondolom ha az Apple majdnem 400 ezer forintos monitorát tenném rá, szép lenne.

Eladtam a jó kis Roccat Kone egerem, mert azt se kezelte rendesen, helyette lett varázsegér, ami nem olyan jó, de ezzel mégiscsak használhatóbb.

Backup

Win esetében volt egy megszokott metódus az adataim mentésére, most teljes egészében a Time Machine végzi a dolgokat. Működése szintén tetszik. Van egy 300 gigás partíció, amire készíti a mentést. Minden órában lementi, ami módosult. Addig mentegeti így, amíg el nem fogy a hely, utána törli folyamatosan a legrégebbi fájlokat. Nekem semmit nem kell ehhez tennem. Ha valamit vissza szeretnék állítani, teszem azt egy fényképalbumot, nem kell kotorászni a mentéseknél. Elindítom az iPhoto-t, majd fenn a Time Machine-t. Erre szépen megjelenik minden korábbi mentés, kikeresem az elveszett albumot és visszaállítja. Ha e-mailt szeretnék visszaállítani, akkor az jön be. Ha fájlt, akkor a fájlkezelő rész. Baromi jó!

Az is időbe tellett, hogy a megszokott programoknak alternatívát találjak. Többnyire sikerült, ráadásul ingyenesen. ID3 szerkesztőt viszont továbbra sem találok olyat, ami ingyenes és olyanokat tud, mint az ID3 Renamer.

Lehetne itt most nagyon hosszasan mesélni, miben más, de azt hiszem a lényeget összeszedtem. Eddig tetszik és nem bántam meg, de majd csak hosszú idő után derül ki, tényleg megérte-e.

Aktuákis kedvenc zene

Aktuákis kedvenc videó


Egyéb

Pesten készült ez a kép, a kamionos úgy volt vele, ő leszarja, hogyan mennek át a gyalogosok.

Nagyjából ennyi jutott eszembe így hirtelen. 😛

ui: a korábbi asztali gépem eladó. 😀

3 hozzászólás

  1. Xavier

    2010. július 8.

    „Ugyanígy nem értem, miért van az, hogy ha rámegyek egy fájlra jobb klikkel, nincs ott, hogy küldés mailbem.”

    Mert minek? Megfogod a fájlokat és ráhúzod a Mail ikonjára a dokkon.

    „Míg Mac-en csak szó szerint keres, addig Windows alatt a talált eredményekkel műveleteket is lehet végezni.”

    Itt is, csak ne fent keress ilyenkor, hanem alma-F-el, akkor egy ablakba gyűjti ahonnan már bármit tudsz csinálni a találatokkal. A keresések logikai kapcsolói, meg a smart folderek létrehozása szintén olyan pozitívum, amit Windows alatt nem találsz meg.

    VálaszVálasz
  2. Ace

    2010. július 8.

    @Xavier: Az elsőre köszi a tippet, ezt nem tudtam. 🙂

    A másodiknál viszont előtte a Findernek kell aktívnak lenni, különben Safari esetében ugye az oldalon belül keres. Ezt én is észrevettem, viszont mondjuk amikor laptopról vagyok kényelmesebb lenne jobb felülről középre behúzni, amit szeretnék, ahelyett hogy tologassam a Finder ablakát.

    A Smart Folderek valóban jók.

    VálaszVálasz
  3. Xavier

    2010. július 8.

    @Ace:

    Ha alma+space-el keresel fent a Spotlight-al, akkor is ott van fent a kapcsoló, hogy a találatokat dobja ki egy ablakba.

    Azt egyébként tudtad, hogy a Spotlight másra is jó?
    Számológépként és szótárként is funkcionál.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá!