Twitter

Lasagne Bolognese

Írta: - 2017 április 6, Kategória: Gastro, Videók | Nincs hozzászólás

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Ez a recept sem szentírás, olyan, mint nálunk a gulyás, az olaszoknál is ahány ház, annyi féle variáció, az enyém ilyen mindenes egyveleg, én így szeretem. 🙂

Habár pár dologban elszámoltam magam (ez fog is látszódni) az íze szerencsére rendben volt, amúgy is, mindig tanul az ember, nem?

Szóval amit használtam:

Első lépésben gyakorlatilag egy bolognai ragut kell készíteni.

Én a hagyma helyett először a húst pirítom oda olívaolajon, ha a hagyma után kerül bele akkor onnan már csak párolódna, szóval nálam a kellő pörkölés után jön rá a vöröshagyma, fokhagyma, sárga és fehérrépa, kicsit odakapatjuk ezeket is. Ezt követően mehet bele a vörösbor, némi paradicsom sűrítmény és a fűszerek, arányait tekintve (ez megint ízlés kérdése) 1 rész oregano, 1 rész kakukkfű, ha őrölt akkor fél rész rozmaring, egyébként egy kisebb darab, 1 babérlevél, só, bors, aztán le lehet fedni és 30-60 percig hagyni, függően attól mennyire szeretnénk, hogy a hús szétessen. Nem tudom mennyire evidens, a répa az édesség beállítását hivatott elvégezni, így ha édesebben szeretnénk, akkor több kell bele.

Amíg ez alakul, el lehet készíteni a besamel mártást. Vajon kevés lisztet megtekerünk, majd 3 részben kicsit melegített tejet adunk hozzá és keverünk simára, jöhet a só, bors és szerecsendió és kész is.

A raguba opcionálisan lehet tenni a legvégén némi friss paradicsomot (azért most és nem az elején, hogy egészben is legyen benne, amúgy eléggé szétfőne). Én leforráztam vízzel, így könnyebben lejött a héja, apróra vágva mehet bele.

Jöhet az összeállítás!

Ha van olyan tepsi vagy jénai, amibe tökéletesen illeszkednek a lasgne tészták szerencsénk van, nekem nem volt. 😀 Én nem szoktam a tésztát semmilyen módon előkészíteni, a cél, a raguban megpuhulása, éppen ezért fontos, hogy legyen elég belőle (itt sem volt szerencsém 😛 ). Ha mégsem lenne, le lehet fedni sütéskor és úgy is meg fog párolódni az egész.

Alulra mehet némi olívaolaj, rá egy rész ragu, erre az első sor tészta, majd ismét ragu, sajt, bazsalikom (lehetőleg friss, ha nincs jó a szárított is), majd ezt ismételni legalább 4-5 rétegig, a tetejére már csak a besamel és vállalhatatlan mennyiségű sajt kerül.

 

Mehet a sütőbe, 160 fokon kb. 1 óra.

Ha az ember nem számolja el magát, akkor annyi szósz lesz, hogy teljes mértékben kitölti a rendelkezésre álló teret, én ezt buktam, szóval marad a lefedés egy idő után, szerencsére a végeredményen ez nem érződött. 🙂

Szokás szerint készült videó is, erre lehet megtekinteni:

Jó étvágyat! 🙂

Szólj hozzá!