Twitter

Hamburger

Írta: - 2015 szeptember 20, Kategória: Gastro, Videók | Nincs hozzászólás

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Nem tudok olyan ember létezéséről, aki ne szeretné a jó hamburgert. Más kérdés persze, kinek mi számít jónak, azért lássuk be, hogy a gyorséttermekben kapható burgerek nem éppen a legjobbak, ráadásul drágák is. Éppen ezért gondoltam, hogy megosztom veletek, miként is lehet elkészíteni otthon ezt a remek étket, amennyiben egy kis időt hajlandóak vagytok ráfordítani.

Így készül tehát nálunk a házi burger, nagyjából 6 közepes burgerhez.

Amire szükségetek lesz a bucihoz:

A húspogácsához:

Belevalók:

Sültkrumpli mellé mártogatós:

Érdemes a tésztával kezdeni, ennek kell a több idő.

Először felfuttatjuk az élesztőt: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk, hadd tegyék a dolgukat. Eközben a kimért lisztbe tesszük a sót és a sütőport. Amikor az élesztő kellőképpen felfutott, hozzákeverjük a joghurtot és az olajat, majd mindezt fogjuk és beleöntjük a lisztes keverékbe.

 

A tojást felverjük (na nem álmából :D), keveset kiveszünk belőle a zsemlék kenéséhez, majd a liszthez adjuk és bedagasztjuk a tésztát, majd 1 órára langyos helyre félretesszük, amíg duplájára kel.

A megkelt tésztát a kívánt mennyiségű és méretű bucikra formázzuk, majd a kivajazott és kilisztezett, vagy sűtőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (elegendő helyet hagyva köztük a további növekedésre gondolva) és további 20-25 percig kelesztjük.

DSC_0053 DSC_0055

Amennyiben jóképűek lettek, feltétlenül így kell örülni:

Végül a maradék tojással bekenjük a tetejüket, szórunk rá szezámmagokat és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük – a bucik méretéből adódóan ez az időtartam változhat.

 DSC_0066

Amíg készülnek a bucik, be lehet keverni a fokhagymás mártogatóst majd a sültkrumpli mellé, hiszen kell neki idő, míg összeáll minden íz.

Ideje bekeverni a húst is.
Az eredeti burger recept szerint a són és borson kívül nem szükséges más fűszer, én viszont egy kicsit szeretem, ha van valami extra íze. Először egy kis majorannát, majd valami szószt teszek bele, jelen esetben Chipotle. Érdemes finoman bánni a szószokkal, mert ha túl sok kerül bele, akkor a hús nem fog megfelelően összeállni. A só bors csak sütéskor kerül rá.

Ha ezzel megvagyunk, lehet formázni, ajánlott vékony pogácsákat formázni, a meleg úgyis összerántja picit a husit, illetve a közepére tegyünk egy kis bemélyedést, ez megakadályozza, hogy fasírt legyen a végeredmény.

Közben ki lehet sütni a jó minőségű bacon szalonnákat, kellően ropogósra.

DSC_0075

A szalonnából kisült zsírt még véletlenül se öntsük ki, a nagyobb részét tegyük egy serpenyőbe, amibe a húst fogjuk sütni, kisebb részét pedig egy másikba, ezen kell az elkészült buci alját és tetejét megpirítani, jó nagy lángon, legyen ropogós.

A legvégén járunk a folyamatnak, ideje kisütni a húst.
Nagy lángon helyezzük bele a húst a serpenyőbe, sózzuk borsozzuk a tetejét, majd hagyjuk sülni, ne piszkáljuk, nagyjából 4-5 perc kell neki oldalanként.

Fordítás után mehet rá a Cheddar (vagy ki milyen sajtot szeret), majd készre sütjük a húst.

Ha ez megvan, építsünk burgert!
A buci alsó részét megkenjük a mustáros ketchupos szósszal, ráhelyezzük a húst a sajttal, erre kerül rá a bacon, majd saláta, paradicsom, hagyma, jalapeno (ki mit kíván éppen), végül a buci teteje.

Attól függően, ki mennyire szereti szószosan, lehet a tetejére is tenni.

Tálalásként a hamburgert egy tányérra helyezzük, mellé a frissen készült sültkrumplit a fokhagymás mártogatóssal és jóízűen elfogyasztjuk.

Készült videó is a folyamatról:

Jó étvágyat! 🙂

Szólj hozzá!